Upala Bartholinijeve žlijezde


Dvoumila sam se napisati ovakav malo drugačiji post jer se radi o delikatnijoj i ne tako privlačnoj temi, ali rekoh, zašto ne? Ovaj problem muči dosta žena i mnoge šute o tome jer se vjerojatno srame ili iz bilo kojeg drugog razloga ne žele pričati o njemu. Nadam se da će vam moje iskustvo u ovome pomoći ako se ikada sretnete sa sljedećom napasti.

Jeste li ikad čuli za Bartholinijevu žlijezdu?

Do prije par godina nisam ni znala da postoji, ali me zbilja neugodno iznenadila jednog tako ugodnog popodneva. U jednom trenutku nešto me „dolje“ počelo boljeti i nisam mogla normalno hodati. Napipala sam oteklinu veličine manjeg jajeta, no što je dan više odmicao to je i oteklina bila veća. Tu je počela moja saga s predragom mi žlijezdom.

Bartholinijeva žlijezda, odnosno žlijezde, veličine graška, nalaze se sa svake strane ulaza u rodnicu, a njihova funkcija je vlaženje rodnice prije i za vrijeme spolnog odnosa. Znači, dosta bitna funkcija, rekla bih. Svaka žlijezda ima i svoj izvodni kanalić kroz koji luči sekret i taj se kanalić može začepiti te tako dolazi do upale i naticanja žlijezde, često popraćeno visokom temperaturom. Do upale najčešće dolazi nakon spolnog odnosa. Na sljedećem linku možete vidjeti gdje se žlijezda nalazi i kako izgleda upala (s tim da ovo nije ništa, kod mene je bila triput veća). Sad kad smo prošli tehničke podatke, željela bih se vratiti na moju priču.

Nisam znala što mi je činiti, a isto tako nisam htjela odmah juriti ginekologu jer sam htjela pričekati i vidjeti što će biti. Nasreću, oteklina je sama „pukla“ popraćena gnojnim sadržajem i odmah mi je bilo puno lakše. Nemojte mi zamjeriti što vam prepričavam sve gnjusne detalje, ali vjerujte mi, dobro je sve znati ako vam se ikad gospođica upali. No, tu nije bio kraj. Naime, postoji veeeeelika šansa da se upala ponovi, bilo za mjesec dana ili za par godina. I naravno, nakon nekog vremena eto nje opet. Weeee! NOT.

Da ne duljim, upala se ponovila, i to ukupno 4 ili 5 puta u 6 godina (više se niti ne sjećam od muke). Više puta su bile upaljene obje žlijezde te sam zadnja dva puta morala ići na hitni prijem. Bol je bila neizdrživa; nisam mogla ni sjediti ni hodati, a ni više ležati. Najgore je to što mi je otekla čitava desna strana usana.


Naime, o čemu se tu radi?

Uzročnici upale često su bakterije, a najčešća među njima je E.coli koja se prirodno nalazi u debelom crijevu pa bakterije lako mogu prijeći na spolne organe i tako uzrokovati upalu. No, to može, a i ne mora biti uzrok upale i začepljivanja izvodnih kanalića žlijezde. Morala bih napomenuti da imam i policistične jajnike koji uzrokuju niz problema, no nisam našla poveznicu između njih i problema s Bartholinijevom žlijezdom.

Kako ju liječiti?

U prvu ruku mogu vam pomoći mlaki oblozi od kamilice koja djeluje protuupalno i ne iritira sluznicu. Može se dogoditi da imate sreće pa da cista koja se formira sama pukne i riješi vas muka, kako se meni desilo prvi put. No, kako se upala često ponavlja, dešava se i to da vam ne može pomoći nitko no ginekolog. Ako je u pitanju bakterija, ginekolog će vam prepisati antibiotik. Sama žlijezda se može tretirati punkcijom – vađenjem gnojnog sadržaja iglom i špricom, no najčešće to nije nikakvo rješenje, kao što nije bilo ni kod mene. 

Sljedeće što može pomoći je incizija i drenaža – na upaljenom tkivu napravi se mali rez (pod lokalnom anestezijom koja, samo za informaciju, uopće ne drži i sve se može osjetiti :S) i  kako bi kroz njega iscurio gnojni sadržaj te se stavi dren na nekoliko dana. Međutim, ni to nije nikakva garancija. Ono što u većini slučajeva može uspješno spriječiti daljnje upale je zahvat marsupijalizacije – šivanje izvodnog kanalića na rub male usne jer se tako sprječava ponovno zatvaranje kanala. Posljednji način je odstranjivanje same žlijezde, no definitivno se ne preporuča jer može imati suhoću rodnice kao posljedicu.

Za kraj moram napomenuti da je zadnje bakčanje s ovom neugodnom pojavom bilo prije mjesec i pol, dva, te sam zasada mirna i molim se svim svecima da tako i ostane.

Imate li iskustva s Bartholinkom?

Ida xoxo

Oznake: , ,

<