Volim kad me pukne inspiracija pa idem i ne stajem pa tako
nastanu divne stvari, a pogotovo volim kad me inspiriraju meni dragi ljudi ili
neke sitnice u vezi njih.
Uglavnom, kolegica Silvija (Ith's Corner) nedavno je
radila čaj s tapioka perlicama. Say what? Čula sam za tapioku, ali ne i za
nekakve perlice pa sam se bacila u istraživanje.
„Tapioka je
dugoljasti korijen biljke kasave (koja raste u Južnoj Americi (Brazil) i
Zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija,
Australija). Osim što služi domorodačkom stanovništvu u prehrani kao glavni
izvor ugljikohidrata koristi se kao industrijska sirovina u proizvodnji škroba
za pripremu pudinga, juha, umaka itd... (…) Na
tržištu se pojavljuje u nekoliko oblika tj. kao brašno, pahuljice, perle te kao
sirovina za proizvodnju alkohola, keksa, krekera i papira...“ Više o tapioki ovdje.
I tako, guglam ja guglam i vidim da se od tih perlica može
napraviti ukusan desert jer se kuhanjem pretvaraju u želatinastu masu – postaju
totalno prozirne. Ali pazite! Iako je ovo vrlo ukusno, radi se o čistom škrobu
pa ne preporučam pretjerivanje ako posebno pazite na liniju. Nemojte da vas
prethodna rečenica odvrati od uživanja, though :)
SASTOJCI:
·
2
dcl tapioka perli
·
550
ml mlijeka (ja sam koristila sojino i kokosovo, pola-pola)
·
2
jaja
·
prstohvat
soli
·
50-55
g šećera (koristila sam šećer od šećerne trske)
·
30
g kokosovog brašna
·
1
žličica ekstrakta od vanilije (ili sjemenke vanilije, kako god želite)
·
Opcionalno:
svježe voće, orašasti plodovi, preljevi od voća itd.
Tapioka perle možete
nabaviti u svim Bio&Bio trgovinama.
PRIPREMA:
- Staviti kuhati mlijeko, sol i tapioku dok ne zavri pa
smanjiti i kuhati na najmanjem plamenu. Neka krčka 5 min. pa postepeno dodati šećer i kokosovo
brašno
- Istući jaja u zasebnoj posudi te pomalo dodati par žlica vruće tapioke kako bi se izjednačila
temperatura te da se jaja ne pretvore u kajganu :)
- Jaja zatim ubaciti u tapioka puding, pustiti neka zavri
uz stalno miješanje. Smanjiti i miješati dok se ne zgusne do željene gustoće.
Ako je smjesa slučajno pregusta, a tapioka perlice nisu skroz kuhane, dodati
malo vode. Perlice su kuhane kad su
potpuno prozirne, makar ne smeta ako je malo bijeloga u sredini, a mekane su
pod zub, kao što je meni ispalo.
- Ostaviti 15. min da se ohladi te dodati ekstrakt
vanilije.
DODATNE UPUTE
Ako imate vremena, tapioku možete ostaviti da se namače
preko noći pa ju sljedeći dan samo ubaciti u lonac s mlijekom.
Puding možete jesti samog, no odlično paše uz sve vrste
voća, voćnih preljeva, krema. Dodajte bademe, orahe, lješnjake. Neka mašta radi
:)
Ovaj njamasti desert jednako
je dobar i topao i hladan, makar meni više paše kontrast toplog pudinga i
hladnog voća. Za probijanje leda, jela sam ga s friško napravljenim curdom od malina. Ljudi moji, kako je
to fino! Fino ohlađeni curd ispod, a topao puding na vrh – harmonija okusa. A
za dodatni gušt, naravno, omiljeni bademi.
Enjoy! ;)
Kako vam se sviđa desert? Budete probale?
Oznake: bio&bio, recepti
<