Tapioca pearls puding



Volim kad me pukne inspiracija pa idem i ne stajem pa tako nastanu divne stvari, a pogotovo volim kad me inspiriraju meni dragi ljudi ili neke sitnice u vezi njih.
Uglavnom, kolegica Silvija (Ith's Corner) nedavno je radila čaj s tapioka perlicama. Say what? Čula sam za tapioku, ali ne i za nekakve perlice pa sam se bacila u istraživanje.

„Tapioka je dugoljasti korijen biljke kasave (koja raste u Južnoj Americi (Brazil) i Zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija, Australija). Osim što služi domorodačkom stanovništvu u prehrani kao glavni izvor ugljikohidrata koristi se kao industrijska sirovina u proizvodnji škroba za pripremu pudinga, juha, umaka itd... (…) Na tržištu se pojavljuje u nekoliko oblika tj. kao brašno, pahuljice, perle te kao sirovina za proizvodnju alkohola, keksa, krekera i papira...“  Više o tapioki ovdje.

I tako, guglam ja guglam i vidim da se od tih perlica može napraviti ukusan desert jer se kuhanjem pretvaraju u želatinastu masu – postaju totalno prozirne. Ali pazite! Iako je ovo vrlo ukusno, radi se o čistom škrobu pa ne preporučam pretjerivanje ako posebno pazite na liniju. Nemojte da vas prethodna rečenica odvrati od uživanja, though :)



SASTOJCI:

·        2 dcl tapioka perli
·        550 ml mlijeka (ja sam koristila sojino i kokosovo, pola-pola)
·        2 jaja
·        prstohvat soli
·        50-55 g šećera (koristila sam šećer od šećerne trske)
·        30 g kokosovog brašna
·        1 žličica ekstrakta od vanilije (ili sjemenke vanilije, kako god želite)
·        Opcionalno: svježe voće, orašasti plodovi, preljevi od voća itd.

Tapioka perle možete nabaviti u svim Bio&Bio trgovinama.

PRIPREMA:

- Staviti kuhati mlijeko, sol i tapioku dok ne zavri pa smanjiti i kuhati na najmanjem plamenu. Neka krčka 5 min. pa postepeno dodati šećer i kokosovo brašno
- Istući jaja u zasebnoj posudi te pomalo dodati par žlica vruće tapioke kako bi se izjednačila temperatura te da se jaja ne pretvore u kajganu :)
- Jaja zatim ubaciti u tapioka puding, pustiti neka zavri uz stalno miješanje. Smanjiti i miješati dok se ne zgusne do željene gustoće. Ako je smjesa slučajno pregusta, a tapioka perlice nisu skroz kuhane, dodati malo vode. Perlice su kuhane kad su potpuno prozirne, makar ne smeta ako je malo bijeloga u sredini, a mekane su pod zub, kao što je meni ispalo.

- Ostaviti 15. min da se ohladi te dodati ekstrakt vanilije.




DODATNE UPUTE

Ako imate vremena, tapioku možete ostaviti da se namače preko noći pa ju sljedeći dan samo ubaciti u lonac s mlijekom.
Puding možete jesti samog, no odlično paše uz sve vrste voća, voćnih preljeva, krema. Dodajte bademe, orahe, lješnjake. Neka mašta radi :)

Ovaj njamasti desert jednako je dobar i topao i hladan, makar meni više paše kontrast toplog pudinga i hladnog voća. Za probijanje leda, jela sam ga s friško napravljenim curdom od malina. Ljudi moji, kako je to fino! Fino ohlađeni curd ispod, a topao puding na vrh – harmonija okusa. A za dodatni gušt, naravno, omiljeni bademi.

Enjoy! ;)


Kako vam se sviđa desert? Budete probale?

Oznake: ,

<