Intimne čistilice & korisni savjeti o intimnom zdravlju (s posebnim naglaskom na Bartholinijeve žlijezde!)

Ljeto je već debelo tu, barem prema temperaturama, što znači da moramo pokloniti veću pažnju higijeni cijelog tijela, a posebno intimnog područja. Da se razumijemo, zalažem se za redovitu higijenu tijekom cijele godine, naravno, ali u ovo doba pojačano se znojimo pa je češće pranje jednostavno must!

Neki imaju sreće da im intimne čistilice nisu potrebne pa intimne dijelove peru samo vodom što je u načelu i zdravije, ali kod mene ta praksa nažalost ne pali jer se pojačano znojim. Već sam puno puta spomenula da imam problema s hormonima, policistične jajnike što sve utječe na pojačani iscjedak, prištiće na leđima itd.




Budimo iskreni, nikome intimni dijelovi, čak ni svježe oprani, ne mirišu po cvijeću jer to nije moguće. Em zato što su otvori, stisnuti su i bez zraka praktički cijeli dan, em se sami čiste. No možemo ih i moramo održavati što čišćima, ne samo zbog mirisa nego i zdravlja.

Isprobala sam razne intimne gelove, neki su više neki manje dobri, ali ono na što moramo pripaziti kod kupnje je da sadrže pH faktor ne veći od 4. Zašto? Jer je naše intimno područje prirodno kiselo, znači pH mu je negdje između 3 i 4 jer tako održava optimalnu floru za „dobre“ bakterije koje moraju biti tamo.

Dvije čistilice koje redovito koristim su HYGIEIA INTIMEA CLASSIC s kaduljom i maslinovim uljem te BIOBAZA INTIMA.





HYGIEIA INTIMEA CLASSIC

- klasična plastična flašica od 200 ml, oko 30 kn
- pH 4.0
- sadrži dalmatinsku kadulju i maslinovo ulje
- ugodan nenametljiv miris po maslinovom ulju
- dobro se pjeni, potrebno ga je vrlo malo za jedno pranje pa traje jako dugo
- odlično uklanja znoj i neugodne mirise


BIOBAZA INTIMA

- 98% sastojaka prirodnog podrijetla
- izuzetno blag s pH 4.0
- sadrži ekstrakt kadulje, gospine trave i maslinovo ulje
- isto ga je potrebno vrlo malo kod korištenja jer se jako dobro pjeni
- ugodan prirodan miris
- inače dolazi u mekanoj plastičnoj tubici i košta oko 20 kn






Na Beauty Blog Day-u dobili smo razne Biobaza testere među kojima je bila i ova intimna čistilica pa je to razlog zašto nemam full size tubu.

Oba gela su odlična i dobro uklanjaju mirise koji ne bi trebali biti tamo te znoj, ali nekako je Hygieia gel malo jači što se tiče samog čišćenja. Biobaza gel je super za svakodnevno pranje jer je blag, a Hygieia jako dobro posluži kod većeg znojenja i mirisa. Oba gela preporučujem i muškarcima jer su i oni dole osjetljivi kao i mi žene. Drage naše jače polovice, koristite intimne gelove jer su obični gelovi za tuširanje preagresivni za ta nježna područja! ;)

Mnogi od vas pročitali su moj post o borbi s upalom Bartholinijeve žlijezde i znaju koliko problema može izazvati zato je važno pridržavati se nekih stvari koje će spriječiti njezinu pojavu ili bar spriječiti da se isto ponovi.

1. Kao prvo, redovita higijena. Po vrućini i više puta na dan, kao i za vrijeme trajanja menstruacije.

2. Kod menstruacije uvijek posežem za ulošcima, a manje za tamponima jer je logično da pustimo da se iščistimo na prirodan način, nego da štopamo rupe i držimo tu bolesnu krv u sebi. Ako ste na moru i želite se kupati, tamponi su dobrodošli, ali čim se napune vodom/morem odmah ih se mora promijeniti zbog razno raznih bakterija.

3. Preporučljivo je nositi pamučno donje rublje, nikakvu sintetiku i čipku na mjestu koje dotiče intimne dijelove.

4. Drage žene, spavajte bez gaćica! Koža praktički samo po noći može normalno disati, zašto bi joj to uskratile? A i zdravije je. Pod tim ne mislim nužno na spavanje bez ičega, nego samo bez gaćica, odnosno materijala koji je priljubljen uz vaginu. Osobno obično imam donji dio pidžame ili babydolke koji je dovoljno širok da me ne stišće ni iritira.

5. Vodite računa i o tome da vaš partner redovito održava higijenu i da je čist prije svakog odnosa jer vam inače može prenijeti puno previše bakterija i poremetiti intimnu floru.

6. Vaginu nikako ne ispirite iznutra jer to nije potrebno. Ona se sama čisti i ako previše prtljate unutra također možete narušiti floru.

7. Posebnu pažnju obratite i na higijenu anusa i depiliranje tog područja jer se na dlakama zadržavaju bakterije koje mogu prijeći u vašu vaginu i napraviti raznorazna sranja da prostite.

Ako imate još koji savjet, podijelite ga u komentarima :)

Oznake: , , , ,

<